szabadság, vagy mi

Közélet, filozófia, politika. Rendszer-, rendszerváltáskritika, demokráciakritika, globalizációkritika, civilizációkritika. Önkritika. A változás választása 2006-ban. Ez a nagy színház az orrunk előtt, Lakitelektől a Kossuth térig, a felvilágosodástól a felmelegedésig. Bocs a szójátékokért.

Friss topikok

2006:: Az őszödi böszmeség, avagy hazugságok az igazságról

2007.08.17. 09:47 preeda

Az egészet olvastad, az egészet? Szeptember 17-től ez volt az új mantra, ezt vibrálta nyomtatott és elektronikus média. Az ország érdeklődő része pedig vette a fáradtságot és elolvasta az egész őszödi beszédet, igen, az egészet.

Hát én is elolvastam, bár tudnám, minek.
Hatványozottan hitványabb az összhatás, mint az a pár kedves mondat, amit a média nyomott az első két nap. Fura módon a "kurva országon" kívül nem sok mindenről hallani azóta. Netán mégsem olvastuk az egészet az egészet?
Mi is a bajom ezzel az államférfiúi volumenű kommunikációs csúccsal?

Gyurcsány nem vallott be semmit, ez a picinyke problémám. Az őszödi beszéd nem erről szólt. Feri valójában képbe hozta a frakciót, hogy mit tettek eddig az igazság elhallgatásáért ("amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük"), és felvázolta, hogyan tovább, mit kell tenni, hogy továbbra se derüljön ki, mi a valóság ("ráadásul mindezt valahol úgy kell megtenni, hogy amit akarunk csinálni hosszú távon, azt ne keresztbe verje").
GyF kész stratégiával állt elő, volt elképzelése, hogyan kell "fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba."  Marginális médiában hallottam csak feszegetni ezt az arcpirító mellékmondatot, és ott is csak egyszer-egyszer. Ha gondolatban visszatekercseljük, miről is szólt a média generálta közbeszéd a megelőző hónapokban, ugye, milyen szépen kirajzolódik a minta? Beavatott médiadiktátoraink aktívan falaztak szeptember 17-ig GyF-nek, keltették a hangulatot, tematizálták a közvéleményt. Hát hol élünk? Kik mossák és mosatják itt az agyunkat adóforintjainkért?

A megnevezett pártfunkcikat ("ezt egy páran a tetején csinálják a Bélától a Veres Janiig, a Kiss Pétertől az Ildikóig, Szekeres Imrétől a Hillerig") se zaklatták az újságírók. Sehol sem tettek fel nekik keresztkérdéseket. A kis elmozdíthatatlanok.
A mai napig egy riporter nem hánytorgatta fel részességét Petrétei Jóskának, aki fáradtságos munkával rakta össze szegénykém a titkos kormányprogramot ("Egy nagyon szűk csapat dolgozik Petrétei Jóska mögött – mert hogy nem engedhetjük be a minisztérium egészére ebben a fázisban még – öt-hat-hét ember"), mert sajnos "nem tudjuk 12-15 embernél többen körül ülni azt az asztalt", a milliárdos bútorbeszerzésből úgy tűnik, nem futja nagyobra.
Petrétei "Igazságügyi" és "Rendészeti" miniszter egyszer ugyan beadta a lemondását, de a fentiek után ugye nem gondoltuk, hogy Feri haragszik barátjára, csak azért, mert a tévészékházat a rendőrök engedték tékára tenni? Ahogy a másik országos cimborának, Szilvássy Györgynek sem kell félni a cinikusan amatőr augusztus 20-ai intézkedések miatt, ugye. Vagy hogy Kóka, Bajnai, Draskovics vagy Veres kimozdíthatóak? Ugyan. Ők korunk érinthetetlenjei.

És mi lesz az érintettekkel, a néppel? "Lesznek konfliktusok gyerekek, igen, lesznek. Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek." Azaz szarunk az emberekre. A tipikus bolsi-mentalitás: boldogok lesztek, ha beledöglötök is! És mégcsak igazat se mondott GyF: nem lehet tüntetni. Ha meg igen, kapsz a pofádba. Ha nem tüntetsz, esetleg akkor is. És nem a vátesz szólt Feriből, majd egy éve folyamatosan vannak tüntetések országszerte. Van, ahol szimbolikusan, de mindennap demonstrálnak több, mint 300 napja. Majd megunják?
És persze a másik szokásos bolsevik elmebaj az indok a népnyúzásra: "hogy csináljunk egy másik világot", "változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával?"
Amúgy OV-t kevésszer említi a beszéd: kétszer névvel, s van egy utalás "miniszterelnök elődöm"-re. GyF beszélt vagy egy órát, de egyszer sem említi, hogy Orbán Viktor, egykori miniszterelnök vagy kormánya tevékenysége miatt kellene észbekapni. Nem állítom, hogy nincs esetleg így, de állítom: ez az őszödi beszédből nem olvasható ki.

Mutasson már valaki egy olyan mondatot, ami arról szól, hogy az elmúlt tizenhat év mindegyik politikusa, kormánya hazudott és mindent elkúrt. Ha ilyet mondott volna GyF, elsőként bólogatnék helyeslően, végre valamiben egyetértenénk. Egy szót, egy utalást!
Végigolvastam az egészet, az egészet, és én nem találtam, csak ilyeneket: "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" "ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi." "nem csináltunk semmit négy évig." "Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk", "másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna". Esetleg ez lenne az: "nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól"? Vagy az arra a lózungra gondoljak az egészségügyről és az oktatásról?
GyF nem is vallott be mindent. Még a választások megnyerése után is titkolta a frakció előtt, mennyi is a hiány ("nem 50 milliárdot kell összeszedni, hanem, nem mondom meg, hogy mennyit"), no meg a "trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni".
Hát ez aztán a nagy igazságbeszéd, gratula.

Az őszödi beszéd a hazugság továbbleplezését szolgálta. A hangfelvétel csupán azt rögzítette, mikor GyF épp "bevonta folyamatba" az MSZP frakciót. És hatékonyan, hiszen a frakció annak ellenére igent mondott Ferinek, hogy még azt sem tudták, hová tart, mit akar csinálni. ("Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Hogy egy sor ügyben fogalmam sincsen, hogy melyik a nem a hatodik lépés, még a harmadikat sem tudom. Tudom az első kettőt.") És a szűk kör szeptemberig kussolt és asszisztált, utána se sokat vallottak tettestársi ténykedésükről, vagy legalább tépelődéseikről, gondolataikról.

Ha valakit érdekel, hogy néz ki egy rút, setét összeesküvés, hát valahogy így. S ezt a beszédet interpretálja a kollaboráns sajtó – átvéve GyF önértékelését – szenvedélyes vallomásként. Más is hazudott, most ezzel mi a baj? Ki nem szokott hazudni? Ez a média munkája: revitalizál és relativizál.
Ha Prikopil és Natascha esete Magyarisztánban történt volna, a szimpatikus gyerekrablónak dehogy kellett volna a vonat elé ugrania. Egyszerűen kiáll a tévékamerák elé (esetleg Natascha, miután elmenekül, nyilvánosságra hozza egy  beszélgetésüket), és azt mondja: hazudtam. Az a bűnöm, hogy amikor kérdezték, én raboltam-e el Nataschát, azt mondam – ma már tudom, igaztalanul –, hogy nem! Dehát mindenki hazudik. Viszont most, ennyi tapasztalattal hátam mögött, illetve mert szembenéztem magammal és múltammal, nemcsak hogy bizonyos vagyok abban, hogy nem teszek ilyet többet, de még azt is tudom, hogyan kell államilag megszervezni, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.
S már érkezne is az Ifjúságvédelmi miniszteri kinevezés.

Van még egy furasága az őszödi böszmeségnek, aztán abbahagyom. Megütötte fülemet, hogy ritkán hallani benne teringettét, aztahétszázát, ehelyett hemzsegett az olyanoktól, mint "bassza meg", "picsába",  "lószart, mama", meg az emlékezetes, egy miniszterelnöktől nehezen tolerálható "nyüves ország", "kurva ország".
Azaz Gyurcsány egyfolytában káromkodik a tévében, a parlamentben, csak ott szebb kifejezésekkel helyettesíti be a szentségeléseket. Egy közszereplő, egy politikus, főként a miniszterelnök, ha kérhetem, ne káromkodjon egyfolytában. A stílus maga az ember, vagy legalább mímelné, maga tulok.
De ez már tényleg csak egy kis stilisztikai észrevétel, szőrszálhasogatás.

Amúgy tapasztalta már valaki azt az elsöprő igazsághullámot, megtisztulást, amit az MSZP-sek ígértek szeptember 17-e után? Tettenérhető akár a leg csírább formában is magyar közéletet, vagy akár a miniszterelnökünk kommunikációját jellemző kérlelhetetlen igazmondás?

Szólj hozzá!

Címkék: 2006 kossuth tér őszödi beszéd saját(os) történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsag.blog.hu/api/trackback/id/tr88142159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása