szabadság, vagy mi

Közélet, filozófia, politika. Rendszer-, rendszerváltáskritika, demokráciakritika, globalizációkritika, civilizációkritika. Önkritika. A változás választása 2006-ban. Ez a nagy színház az orrunk előtt, Lakitelektől a Kossuth térig, a felvilágosodástól a felmelegedésig. Bocs a szójátékokért.

Friss topikok

2006:: A közvélemény kutat ás és maga esik bele

2007.09.03. 08:41 preeda

A közvélemény jókat rötyögött a Kossuth tériek kézzel írt petícióján anélkül, hogy tudná, mi állt benne. Hetekig polemizált azon, hogy a Fradi kerüljön vissza az NB1-be nyilván ilyen nem is volt a petícióban. Persze, tessék csak kajánkodni, legközelebb majd a yuppik csinálnak forradalmat, akkor majd e-mailben küldik a szöveget CCzve a Köztársasági elnöknek és Magyarországnak.
A formában van valami vadromantikus, de a tartalom mindenképpen korrekt. Remek vitaanyag, ami mentén elindulhatott volna a közbeszéd.

A cinikus média hatására
egyre cikibb lett Kossuth térinek lenni, foglalkozni velük, pláne egyetérteni bármiben. Kár. Pedig az eddig hiányolt új gondolatok tárhelyével találkozhatott volna itt a kedves érdeklődő. Volt köztük pár megmosolyognivaló törekvés, volt pár kezdeményezés, ami köszönőviszonyban sem volt a reálpolitikával, de volt jópár, amiről igenis vitázni kellene, akadt megfontolandó, s amit el lehetne fogadni. És mindegyiket áthatotta a hazáért való mély aggódás, és a remény, hogy amit elkúrtunk 89-ben, azt most hátha helyrehozhatjuk.
A csőcselékezés és csürhézés viszont elnyomta bármifajta értelmes párbeszédnek a lehetőségét. Nyilván ez is volt a funkciója a csőcselékezésnek.
Ugye, ez úgy működik, hogy ha valami nem a kellő időben hangzik el, másnapra teljesen új értelmezést lehet neki adni. Szent-Korona tanról mesélni a már kitaposott, lehugyozott Kossuth téren persze röhejes, de előbb nem ment ki a média. Így marad el rendre az a bizonyos társadalmi vita. Mire ismét lehetne nyugodtan vitatkozni, addigra véleménydiktátoraink már megformálták a tömegek gondolatait. Nehogymár a kedves országlakosságnak valamiről saját véleménye legyen!

A ballib média úgy volt a Kossuth tériekkel
, mint a kisgyerek, aki fülére tapasztott kézzel kiabálja: nem hallak, nem hallak! Bármit is mondtak, azt kiforgatták, átfogalmazták, újraértelmezték. Molnár Tamás csak azért kapott szót a Klubrádióban, hogy aztán legyen mit megcáfolni és megbeszélni Drágabolgárúrral.
Szigorú médiamunkásaink mindig készek, hogy az ellenzék bármelyik személyiségének mondatait szavanként kielemezzék, szétcincálják, összerakják, újraértelmezzék. Szakértők, elemzők hada sejt és sejttet szövegösszefüggéseket, és ilyenkor nem feledkeznek meg a szavak misztériumáról sem. Senki sem ússza meg, szavanként követelnek magyarázatot, még akkor is, ha nem is ők és nem is azt mondták.
Ezek a kérlelhetetlen médiamunkások Ferivel valamiért nem olyan szigorúak. Az Őszödi beszéd csupán túlzó fikció, nem alkalmas ilyen jellegű elemzésre. Véleményformálóink, sztárriportereink nem figyeltek a külföldi kollégákra a két CNN-féle GyF interjúban, pedig az egyiket még a HírTV is leadta. A BBC-normatívákról ne is beszéljünk.
Aczél szentesítette az eszközt, ők csak teszik a dolgukat.

Pedig más lenne a média dolga
, pl. a tájékoztatás. Nem is az az érdekes, átvették-e a peticiót vagy sem 19-én a székház főkapujánál, hanem hogy az MTV-nek funkciójából fakadóan és törvényben foglalt közszolgálati feladatai okán  ott kellett volna lennie a Kossuth téren már szeptember 17-én, az első perctől fogva. Az oda kb. 500 méter, gyalog fél perc. Illett volna kamerával és mikrofonnal körbejárni és kiváncsiskodni, hogy ugyan már így tízezren mi a csudát akarnak?
Az egyetlen csatornát, amely helyt állt a média oldaláról, kitüntették, gratuláltak neki? Ugyan, dehogy! A Hírtévét Kitiltották az MTV-ből, mert közvetítésük "nem volt kiegyensúlyozott". Császár Attila riportert meghurcolták a Tévéostromból származó töltényhüvely miatt. A Hírtévére ráeresztették az ORTT-t, mondvacsinált indokokkal be is tiltották volna az egész csatornát és sóval hintették volna be a helyét az éterben. A végén még nekik kellett egy milla büntetést fizetniük, amiért a dolgukat – és másokét is – végezték.
Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!

4 komment

Címkék: 2006 őszödi beszéd saját(os) történelem tévéostrom

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsag.blog.hu/api/trackback/id/tr80156128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.á. 2007.09.11. 19:30:08

Szerintem első napokban is hülyeség volt Szentkorona-tanról beszélni. Akik kimentek, minimális célként egyet akartak és egyet is értettek, ehhez kellett volna ragaszkodni, a holdkórosokat meg lezavarni a színpadról. Tartsanak előadásokat szíttya rokonságról meg Koronáról valami zárt helyen, de ne ott ahol eldőlhetett volna az ország sorsa. Molnár Tamás is elkúrta. Ha egyáltalán van értelme ezt a szerncsétlen amatőrt kiemelni a hasonlóak tömegéből.

preeda · http://szabadsag.blog.hu/ 2007.09.12. 13:46:28

A Kossuth téren nyílt lehetőség végre ilyen kérdéseket, mint a Nemzetgyűlés, az Új Alkotmány, vagy a Szent-Korona Tan. Nem gondolom, hogy ezek mind a jó megoldások, csak azt, hogy illene róla beszélnünk, pláne, ha helyzet van.
Már kérdés, hogy a Kossuth tér közös nevezője mindössze annyi volt, hogy a Gyurcsány takarodjon, csak egy idő múlva ez kevésnek, unalmasnak bizonyult.
És valódi szólásszabadság volt, mint már írtam. Én már csak ilyen megengedő vagyok, mindamellett minél több vélemény, érv, megoldási javaslat érdekel, legalább egy gondolatkísérlet erejéig.
A helyzetet nem a demonstrálóknak kellett volna megoldani, ők csak ötleteltek. Normálisabb országban ilyenkor érkezik az értelmiség, és megoldási javaslatokat dob fel, irányt mutat. Nálunk ez elmaradt.
Molnár Tamást azért emeltem ki, mert pl. benne látnék fantáziát, Enconu-csoportos múltjával, hajthatatlanságával, csak épp nem váltotta be a hozzáfűzött reményeimet. Ez persze nem az ő hibája, nekem voltak irracionális reményeim.

m.á. 2007.09.12. 17:00:44

Hát ja, ahol vákum van, oda valami előbb-utóbb benyomul.
Pl Kőrösi vagy ki, ha jól tudom bizonyítottan provokátor, a furcsamód mindenütt 2-3 példányban(kb ennyit tartanak Heti Válaszból is..) föllelhető Magyar Világ c. szennylapjával. Ennek ellenére mit látok a 15-i tüntetések fölszólalói közt:

Magyar Világ és Új Magyar Vérszövetség, Rozgics Mária értesült 10 perc 13,40-13,50

...

preeda · http://szabadsag.blog.hu/ 2007.09.13. 13:33:22

Ezt jól mondod.
A kavaróemberek egy külön mátrix, nekem egyelőre átláthatatlan.
süti beállítások módosítása