szabadság, vagy mi

Közélet, filozófia, politika. Rendszer-, rendszerváltáskritika, demokráciakritika, globalizációkritika, civilizációkritika. Önkritika. A változás választása 2006-ban. Ez a nagy színház az orrunk előtt, Lakitelektől a Kossuth térig, a felvilágosodástól a felmelegedésig. Bocs a szójátékokért.

Friss topikok

2006:: Vélelmezett közérdekre hivatkozva komoly korlátozások a Szabadság terén

2007.09.05. 08:00 preeda

Sokmindent vesztettünk, és egész kevés dolgot nyertünk a Tévéostrommal és az azt követő zavargásokkal. Elillant  az a lehetőség, hogy tisztán, kulturált európai eszközökkel mossuk le ezt a gyalázatot.
A beígért tüntetések befagytak, leállt a szervezkedés a szakszervezeteknél, senki sem akart média által démonizált tüntető lenni.
A rettegésfüggők rendesen megkapták adagjukat.
Ismét lehetett náci bandákkal riogatni. Mindenféle zavaros, félszabályos rendelkezést lehetett hozni a rendőrségnél. Bírók öt perc alatt hoztak 3 év letöltendő ítéleteket a vélelmezett közérdekre hivatkozva.
Komolyan korlátozhatóvá, korlátozandóvá lettek jogaink, a manipulált, ferdített közvélekedés "nyomására".

Zokogni/röhögni való, ahogy az érveket varázslatosan, aktuálisan használjuk. A mi Fridink hüledezve háborgott, mi az, hogy  Gyurcsány illegitim, megnyerte a választásokat, jogszabályok alpján a parlament megszavazta neki a bizalmat, hiszen jogállamban élünk. A Kossuth tériekkel szemben minden eszközt hajlandó lenne bevetni, a józan ész alapján, mert láthatólag  a jogszabályok nem jók.
És honfitársaink egyetértően bólogattak a rendőrterror láttán, mert rendnek, nyugalomnak kell lenni. Ez volt a mi 911-ünk, aminek kapcsán átsiklunk lassan valami fasisztoid diktatúrába. Mi magunk akarjuk a totális ellenőrzést, mi kívánjuk a példás megtorlást.

Amolyan átjáró tipus vagyok, így alkalmam nyílik néha durván ugratni mindkét oldali ismerőseimet, kollégáimat, ez az én közhangulat-barométerem.
Morog jobbos ismerősöm Gyurcsányra. Mondom neki: kötelet a nyakába, mi? Mire a válasz majd minden esetben az volt, hogy á, ugyan! Álljon bíróság elé, kobozzák el a vagyonát, ilyeneket javasoltak. Volt, aki szívesen beszállt volna a repülőjegyébe, valahová messze idegenbe, és csak oda.
Morog ballib ismerősöm a csőcselékre. Mondom neki: a Dunába kéne lőni mindet, mi? Mire a válasz legtöbbször helyeslés, bólogatás, esetleg túllicitálás. Megmondjam én, mit tennék az ilyenekkel, meg a családjukkal?...
Tisztelet a kivételnek, továbbá a mintavétel nem reprezentatív, de azért ideje lenne mélyen magunkba néznünk, önvizsgálatot tartanunk és újrafogalmaznunk a bennünk lévő baloldalit és liberálist. És embert.

Sokkal jobb lett volna a Gandhi-féle passzív rezisztenciát gyakorolni, de ahhoz mi most még lelki óvodások vagyunk. Hol volt itt valaha egy komolyabb sztrájk vagy bojkott? Ha kirugnak egy embert a gyárból, ezerknek kéne az utcára vonulni. Hová tűnt ebből az országból a szolidaritás? Amíg mindenki csak a maga javát nézi, max. bosszankodik, ha a reptéren figyelmeztető sztrájk miatt késve jut el Mallorcára, de magasról szarik a kizsigerelt melósokra. Hol van itt gyakorlat az önszerveződésre? Franciaországban ha a kábelszolgáltató szarakodik, nem külön-külön szaladgál mindenki a maga igazáért, hanem közösen, egyesült erővel lépnek fel.
Mi lett a civil kurázsival? Hová tűnt a vér a pucánkból? Hová tűnt a "majd én megmutatom" attitűd, és mit mutatunk meg egyáltalán?

Azt mondják, egy generációra egy forradalom jut, bár ki tudja, gyorsuló ciklusú világunkban ez is lehet, hogy sűrüsödik. Nekünk ez jutott, pár reményteljes nap, egy Tévéostrom, s a Kossuth tér. Ezek elmúltak, dugába dőltek, az utóbbit elvették, elzárták.
De immár nekünk is van mire emlékezni, lesz mit mesélni majd az unokáknak. Harminc év múlva úgyis kb. másfélmillió ember fogja mesélni súgva és fennhangon, hogy bizony ő is ott volt a második vonalban a Tévészékház dicső ostrománál. És majd heroikus filmeket csinálnak a témában.
A 2006-os ugyan nem volt egy Forradalom és Szabadságharc Classic, de, kellett már a nemzet görbült gerincéhez egy kis kalcium, egy kis csonterősítő. Gyurcsány meg így se-úgy se mondott volna le, atomot is robbanthattak volna, akkor sem. És nem is fog, amíg valami újabb bábot nem találnak helyette.

Azért én mégis azt gondolom, bár ne kellene pofoznunk egymást, csak azért, hogy végre békében élhessünk. És ebben az a bosszantó, hogy bármikor válthatnánk stratégiát, de nem tesszük.

6 komment

Címkék: média politika civil 2006 kossuth tér saját(os) történelem közbeszél

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsag.blog.hu/api/trackback/id/tr75157729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.á. 2007.09.11. 19:22:37

A tüntetéseknek ígyis-úgyis vége lett volna, láttuk októberben mire voltak képesek a "liberálisok"...
De a tv-ostrom sokunk lelkét megemelte, ha csak pár napra is. Mert sajnos nem volt szalonképes visszaszólni, hogy de a rendőrök támadtak a magyarokra. És lassan már 23.-a kapcsán is elfogadott lesz az a süket "liberális" duma hogy a magyarok szétverték a várost. Szétverték volna, ha nem támad rájuk a rendőrség?
A Gandhi-féle ellenállás szerintem nem tartozik a mi kultúránkba. Lehet ezt szeretni meg nem szeretni, de magyarok vagyunk, Közép-Európában élünk.
Szóval nekem egyáltalán nem egyértelmű, hogy mi lenne a helyes út.
48-ban Jellasicsot a magyarok ellen küldték, a magyar hadsereg pedig összeállt és szarrá verte az árulót.
2006-ban Gergényi rátámadt a magyarokra, de hol az a hadsereg, ami bevonult volna Budapestre hogy szarrá verje az árulót? Főleg így, hogy szerintem a pestiek fele már másnap egyetértett a brutális, törvénytelen, erkölcstelen vadállatokkal.
Ma? Ki harcolna kivel? Vagy ki állna ellent kinek? Egyáltalán nem tiszta a kép, ha fotelban ülsz se lesz tisztább, és nem használsz, ha kimész Viktort meghallgatni és hazamész, se lesz tisztább és nem használsz, ha köevt dobálsz Árpád-sávos zászlóval a kezedben, se lesz tisztább, és nem használsz.
Talán őseinktől lehetne tanulni, ők nem sokat gondolkodtak, kardot ragadtak és lekaszabolták a labancot, lesz a mi lesz...

preeda · http://szabadsag.blog.hu/ 2007.09.12. 13:36:07

A kapára-kaszára mentalitás nem vezet eredményre. A saját játékukban kell győznünk. A pofozkodást már próbáltuk, és nem jött be.
Én olyan jövőben vagyok érdekelt, ahol nemzetté integrálódhat a lakosság. A lakosság pedig békés, nem nézi jó szemmel a balhét. Velük mi lesz? Nem vagyok érdekelt olyan társadalomban, ahol a "hülyék haljanak meg", jut nekik is hely a Nap alatt, nem?

m.á. 2007.09.12. 16:41:36

"A kapára-kaszára mentalitás nem vezet eredményre."
Azt modod a pofozkodást már próbáltuk. Szerintem nem próbáltuk. Esetleg az a pár tucat kemény legény aki első sorokban küzdött a Szabadság téren. Persze hogy nem vezet eredményre, ha a pár tízezer csak biztatgatja, pár százezer együttérezve nézi a tv-n, a maradék meg azt se tudja mi van, de egy hét alatt megmagyarázzák neki az agymosodák hogy "azerőszaknemvezetsemmire", rosszabb esetben "arandallírozókszétverikabiztonságotnyugalmatdemokráciát".
Lakosságból nemzetet kovácsolni? Azt mondod fordítva is lehetséges? Szerintem veszett ügy az egész, és nem tudok rontani a helyzeten, ha egykét labanccá lett szerencsétlent megdobálok jeles ünnepeink alkalmából. És talán akkor se rontok semmit ha itthon maradok.

m.á. 2007.09.12. 16:45:48

\"A lakosság pedig békés, nem nézi jó szemmel a balhét. Velük mi lesz? Nem vagyok érdekelt olyan társadalomban, ahol a \"hülyék haljanak meg\", jut nekik is hely a Nap alatt, nem?\"

Igen, ez így van, de hosszú kitartó romboló munka eredménye, hogy magyarságból lakosság lett, kuruc-ságból békés mentalitás.
Legalábbis nem tartom erénynek a mai magyarok azon tulajdonságát hogy nem szeretik a "fölfordulást".

preeda · http://szabadsag.blog.hu/ 2007.09.13. 13:45:55

Jól mondod, de nézd meg akár Amerikát, az egykori öntörvényű pionírok utódai mekkora birkanép lett.
A pestiek meg igenis, szeretik a felfordulást, elég a metróépítésre utalnom. A jobboldali fölfordulást tolerálják nehezen. A Taxisblokádnál meg a Charta-tüntetésen bezzeg nem volt "társadalmi vita".

m.á. 2007.09.13. 23:01:07

Ott a pont. És meg lehet nézni, pl. kitől ijedtek meg jobban, Gergényitől vagy Horváth Balázstól ("tömegbeakartlőni") stb stb
süti beállítások módosítása