szabadság, vagy mi

Közélet, filozófia, politika. Rendszer-, rendszerváltáskritika, demokráciakritika, globalizációkritika, civilizációkritika. Önkritika. A változás választása 2006-ban. Ez a nagy színház az orrunk előtt, Lakitelektől a Kossuth térig, a felvilágosodástól a felmelegedésig. Bocs a szójátékokért.

Friss topikok

2006:: A Kossuth téri Magyar Színház és kellékei

2007.09.17. 01:48 preeda


A Kossuth tér egy hosszú politikai piknikké alakult.
Hogy a rendőrség suttyomban le ne zárja a területet, sokan az ottalvást is vállalták. Sátortábor bontakozott Rákóczi szobránál. Emberek jöttek-mentek, politizálgattak, Nőtt a fizetőképes vásárlók száma, nyíltak a kütyüárusok, lacikonyhák. A vékonypénzűeknek ingyenkonyhát állítottak fel, mire megjelentek a hontalanok. Az önkormányzat nem helyezett ki toitoiokat, jókora késéssel is csak keveset.
A Kossuth tér ugyan nem volt jobban összehugyozva, mint a Városliget egy átlagos május elsején, de végre volt mit mutogatni a MagyarATVerőn.

A téren a közvélekedés ugyan az volt, hogy az egész "politikai elitet" ki kéne ebrudalni, de azért volt egy érezhető várakozás a levegőben. Arra az emebrre vártak, aki vezérként stratégiát, megoldásokat javasolhatott volna. Aki keresztül tudta volna vinni, artikulálni tudta volna a nép akaratát. Akiben sokan megbíztak. Ez volt Orbán Viktor nagy próbája. Gondolom, sok jólnevelt fideszes a tv előtt várta a hívó szót, mert anélkül nem mozdulnak.
 17-e délutántól 18-a este 9-ig megmozdulhatott volna a föld is, utána már ez a vonat elment a Szabadság tér felé.

A Magyar Narancsos Forradalom elmaradt,
Orbán megint nem volt a pillanat embere. Leesik ugye a karikagyűrű az ujjáról, ha olyanok előtt kell beszélnie, akiket nem ő hívott oda. Csak a tüntetések hetedik napján, 23-án, szombaton jelent meg mutatóba Schmitt Pál, mondott pár szép gondolatot a fehér szalagról, és ennyi.
Viszont szépen beleverték az emberek agyába, hogy ha rájuk szavazunk, azzal kirugjuk Gyurcsányt. Ahhoz képest, hogy a Kossuth téren a és országszerte a tüntetők az egész politikai elitet
le akarták váltani, az összes parlamenti pártot és képviselőiket kiebrudalták volna, továbbá mindenki a kis pártokat és a sokszínűséget hiányolta, az önkormányzati választásokon jólnevelten elmentünk szavazni a két nagy pártra.

Narancsba borult az ország, három napig ünneplés és örömmámor, pezsgők durranása. Oké, bejött a stratégia, megnyerték az önkormányzati választásokat, node hol marad az ígéret? Az addig szuper, hogy fel lehet tölteni végre az apparátust Fideszesekkel, de Gyurcsány továbbra sem távozik.
Orbán vészjósló arccal bejelentette a nevetséges 72 órás ultimátumot, aminek hatására a szocik légmentesen összezártak. Orbán ügyesen belekergette az MSzP frakciót, hogy Őszöd után ismét igent mondjanak Ferire. Színt vallottak ország-világ előtt, a Magyar Parlamentben ismét egyhangúan cinkossá lettek. Miért is tettek volna mást? Május 26-a óta falaztak Ferinek, csak nem hagyják most cserben? Mit várunk, mikor a cinkosok döntenek a bizalomról?
Még az a Szili Katalin sem protestált, aki fél éve még a Köztársasági Elnöki székre ambicionálta magát. Október 6-án, nemzeti gyásznapunkon a koalíció minden kedves képviselője feláldozta személyes tisztességét a pártérdekekért. Na és? – kérdezhetné Gyula.

Na jó, de akkor mi olyat teszünk
, de olyat...! Milyet is? Jobb ötlete nem lévén, a Fidesz nagy dérrel-durral elfoglalta a már amúgy is elfoglalt Kossuth teret.
Ez annyit jelentett, hogy a non-stop, állhatatosan kint lévő tüntetőket kiszorították kordonokkal a tér déli részére a Rákóczi-szoborhoz, s úgy tettek, mintha ők lennének itt a janik. Szó se róla, olyan színpaddal, technikával, hangosítással és médiatámogatással tényleg ők voltak a janik. Ejtettem korábban már szót az emelvények rafinált elhelyezéséről tömegrendezvényeken. No a Fideszé profi volt. Ha százan mentek volna oda, a HírTV-ben akkor is tömegeket láttunk volna, olyan jól helyezték el a színpadot és a kamerákat.
A fideszesek szépen, illedelmes, kulturált forradalmárhoz méltó módon négy és hat között voltak mérgesek és dühösek. Mindennap más-más vezérszónok állt ki állhatatosan az emberek szólásszabadságáért, elnémítva a Kossuth térieket. Népszerűnek gondolt előadóművészek esztrádműsorain is szórakozhatott a tisztelt nagyérdemű. Az vicces volt, amikor Sasvári Sándor a szinpadon ihletetten énekelte Koppány dalát, valahogy kifelejtődött a szövegből a "szemforgató, hamis papok". Tán mert a kereszténydemokrata Semlyén Zsolt épp mellette állt? Tán a hangosítással lehetett a probléma. Vagy tán elfelejtette a kényelmetlen szöveget? Bródy profi, tudta, mit ír.
Annyit ért el a Fidesz, hogy a jó MSZP, SZDSZ és médiahaverjaik az mindent a nyakukba varrtak a tévéostromtól az összehugyozott Kossuth térig. Bravó. Mindegy, ez is csak a
tizenkét napig tartó színház része volt.
A frissen megválasztott Belvárosi polgármester, Rogán Tóni aszondta, nem lehet, hát nem lehet, jönnek a borrzasztófontos külföldivendégurak. Az október 17-i szeánsz után angolosan elpucoltak. Felmondták a "társbérletet", magukra hagyták a Kossuth térieket, hogy szabad prédaként kiseperhessék őket.

Nem hiszem, hogy megírt forgatókönyv
lenne bármelyik oldalról, vagy hogy színház lenne ez a klasszikus, összebeszélős módon, inkább egy performansz.
Idióták vezetnek minket, egypatronos pojácák, akik miután elfogyott szűkös nagyszerű gondolatuk, elkezdtek hinni a maguk által kreált valóságban. Tán már őszintén hisznek a saját világukban, ezért tűnik úgy néha, hogy igazat mondanak.
Tessenek már mutatni egy politikust, aki a valóságtól inspirálódik, a megoldandó problémáktól, aki valódi kihívást és lehetőséget lát a szolgálatban: az ország és nemzetünk szolgálatában? Vagy bárki, aki utat mutatna?
A szemünk előtt, soronként vált történelemmé az 1947-es Nyirkai Jóslat vonatkozó passzusa. Tehetetlenül sodródunk a világpolitikában, és sehol a kiút. Egy nemzet agóniáját láttam a Kossuth téren. Cselekedni, tenni vágyó lelkes magyarokat, akik mennének bármilyen irányba, ám csak tipródnak, mert nem vezeti őket senki sehová.

Ma 2007 szeptember 17-e van. Egy éve szivárgott ki az őszödi beszéd, egy éve nem untuk meg a tüntetéseket és mégis, pont ott tartunk, mint tavaly ilyenkor. Nem csináltunk semmit egy évig! – hogy stílszerűen idézzek. Semmi lényeges nem történt, továbbra sem megyünk semerre. Döbbenet. Ahelyett, hogy helyretettünk volna végre valamit, gyártottunk magunknak egy újabb, előreláthatóan hosszú évekig nyúló megosztó problémát.

Szólj hozzá!

Címkék: média politika 2006 kossuth tér őszödi beszéd saját(os) történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsag.blog.hu/api/trackback/id/tr24167451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása