szabadság, vagy mi

Közélet, filozófia, politika. Rendszer-, rendszerváltáskritika, demokráciakritika, globalizációkritika, civilizációkritika. Önkritika. A változás választása 2006-ban. Ez a nagy színház az orrunk előtt, Lakitelektől a Kossuth térig, a felvilágosodástól a felmelegedésig. Bocs a szójátékokért.

Friss topikok

Mese a rendszerváltás/ozás/oztatásról, vagy miről

2007.07.12. 00:31 preeda

A szegény embernek egyebe se volt, csak egy biciklije, amivel kapálni járt. Művelte a kis földjét, nem volt ideje politikailag továbbképezni magát. Okításképp a helyi tanácselnök elvette tőle a biciklijét. A szegény ember hiába tett panaszt az előljáróra, hiába kérte vissza a biciklijét, hiába könyörgött, mindahányszor csak egy alapos verést kapott. A szegény embernek a sok gyaloglástól fájdalmai voltak, ment a kis pénze a gyógyszerekre, a munkáját se tudta végezni. Egy helyi rendeletre hivatkozva elvették a földjének nagy részét, mert felvetette a dudva. A szegény ember további panaszai miatt levágták szép sorban mindkét kezét és a lábát is.

Eljött a rendszerváltás/ozás/oztatás, ami annyit jelentett, hogy a tanácselnököt polgármester úrnak kellett innentől szólítani. Nohát, ez a polgármester felkarolta a nagyon szegény ember ügyét. Kihívta a televíziót, sajtótájékoztatót tartott: íme, itt ez a szegény ember. A történelem megtiporta, de mi visszaadjuk, ami visszajár!
A zenekar tust húzott és előhozták a fészerből a rozsdás öreg járgányt, és a béna emberhez támasztották. A tömeg pedig sugdolózni kezdett : dologtalan ember ez, a földjét már mióta nem műveli. Volt, ki kárörvendően nevetett: minek neki a bicikli, hioszen se keze, se lába.

Okos politológus és szociológus szakértők pedig hosszú éjjeli beszélgetősműsorokban elemezték, hogy túl kéne már lépni a múlton, nem szabad állandóan azon rágódni.

2 komment

Címkék: mese rendszerváltás

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsag.blog.hu/api/trackback/id/tr20116421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rasdi 2007.07.28. 20:59:17

Szép, szép a helyzetkép, de annak felvázolása puszta siránkozás. Hogy és mint lehetne változtzatni? Merre van kiút? Most már arról kellene elmélkedni.

Üdv
Rasdi

preeda · http://szabadsag.blog.hu/ 2007.08.06. 21:48:45

Rasdi, erre még a legnagyobb koponyáink is csak lassan, ködösen, vagy fogat szívva tudnak, mernek csak válaszolni. És ki vagyok én hozzájuk képest? Hosszú meditáció ez nekem, de azért arra is kitérek később.
- préda
süti beállítások módosítása